Poniższy przepis zaczerpnięty został z blogu jadlonomia.com. Pisząc, że jest sprawdzony, mam na myśli to, że został przeze mnie wypróbowany, a nie wymyślony. Dziękuję autorce za determinację i udostępnienie przepisu.
Składniki na jeden mały słoiczek:
- 4 łyżki tymianku / całe opakowanie
- 2 łyżeczki sumaku (można go kupić w postaci gotowej w sklepie z przyprawami – nie w każdym, bo nie wszyscy wiedzą, co to jest – lub szukamy wokół swojego domu, lub w najbliższym otoczeniu. Wielu ludzi nie wie, że to, co rożnie w parku i w ogrodzie to właśnie sumak – jak sobie wyguglujesz zdjęcie sumaka, to wszystko stanie się jasne.)
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią sezam i prażyć przez chwilę do czasu, aż sezam delikatnie się zezłoci i zacznie pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
- W międzyczasie w moździerzu utrzeć tymianek. Należy go ucierać tak długo, aż zmieni się w drobny, zielony proszek – zajmie to około 10 minut, więc jeśli nie macie ochoty tak długo trzeć w moździerzu możecie użyć młynka do kawy. Jednak warto sięgnąć po moździerz – tymianek jest wtedy dużo bardziej aromatyczny.
- Kiedy tymianek jest już drobno utarty dodać sumak i sól, chwilę ucierać, a na sam koniec dodać sezam i krótko wymieszać, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przesypać do słoika i używać do wszystkich pieczonych warzyw, hummusów oraz ulubionych zup krem.
Leave a reply