12
cze

Za’atar

   Posted by: Jacek Sierka   in Sprawdzone przepisy kulinarne

Poniższy przepis zaczerpnięty został z blogu jadlonomia.com. Pisząc, że jest sprawdzony, mam na myśli to, że został przeze mnie wypróbowany, a nie wymyślony. Dziękuję autorce za determinację i udostępnienie przepisu.

Składniki na jeden mały słoiczek:

  • 4 łyżki tymianku / całe opakowanie
  • 2 łyżeczki sumaku (można go kupić w postaci gotowej w sklepie z przyprawami – nie w każdym, bo nie wszyscy wiedzą, co to jest – lub szukamy wokół swojego domu, lub w najbliższym otoczeniu. Wielu ludzi nie wie, że to, co rożnie w parku i w ogrodzie to właśnie sumak – jak sobie wyguglujesz zdjęcie sumaka, to wszystko stanie się jasne.)
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią sezam i prażyć przez chwilę do czasu, aż sezam delikatnie się zezłoci i zacznie pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
  2. W międzyczasie w moździerzu utrzeć tymianek. Należy go ucierać tak długo, aż zmieni się w drobny, zielony proszek – zajmie to około 10 minut, więc jeśli nie macie ochoty tak długo trzeć w moździerzu możecie użyć młynka do kawy. Jednak warto sięgnąć po moździerz – tymianek jest wtedy dużo bardziej aromatyczny.
  3. Kiedy tymianek jest już drobno utarty dodać sumak i sól, chwilę ucierać, a na sam koniec dodać sezam i krótko wymieszać, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przesypać do słoika i używać do wszystkich pieczonych warzyw, hummusów oraz ulubionych zup krem.
This entry was posted on czwartek, czerwiec 12th, 2014 at 20:20 and is filed under Sprawdzone przepisy kulinarne. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment

Preview: