Poniższy przepis zaczerpnięty został z blogu jadlonomia.com. Pisząc, że jest sprawdzony, mam na myśli to, że został przeze mnie wypróbowany, a nie wymyślony. Dziękuję autorce za determinację i udostępnienie przepisu.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody
- sól
- do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus będzie klapą.
- Ugotowaną cieciorkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minuty – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu – nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Miksować hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
- Przekładamy gotowy hummus do miski i pozwalam mu chwilę odpocząć. Posypać ulubionymi dodatkami, może być pietruszka i oliwa, zatar albo słodka papryka i jeść ze świeżym pieczywem. Resztę hummusu przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy w lodówce (do 5 dni).
Tags: Hummus, przepisy, zdrowa żywność
Leave a reply